Als u problemen heeft met inloggen Zie het Cookie topic !Het is 28 mei 2020 19:40
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 
Gebruik van Ozonapparatuur..... 
Auteur Bericht
Forum Elite
Forum Elite
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 23 jun 2008 14:40
Berichten: 3266
Leeftijd: 48
Woonplaats: Zuid Holland
Bericht Gebruik van Ozonapparatuur.....
Voor veel mensen klinkt ozon bekend in de oren, maar dan met name in verband met het ozongat boven Antarctica waar de ozonlaag zo dun is geworden dat het de UV-straling niet meer tegenhoudt.

Ozon kent echter een veelvoud aan industri?le toepassingen. Met name in de waterzuivering wordt het veel gebruikt. De laatste jaren ook bij vele duizenden hobbyisten die een zeeaquarium thuis hebben is het niet meer weg te denken als effici?nt en doeltreffend filtreersysteem.
Vele handelaren en particulieren in zee aquariums hebben al de overstap gemaakt naar ozon. Eenvoudigweg vanwege de goede referenties en duidelijke resultaten. Met de huidige kennis en stand van zaken is ozon zeer eenvoudig, doeltreffend en veilig te installeren.

Ozon heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van conventionele filtratietechnieken. Ozon kan vele stoffen oxideren (verbranden), maakt het water glashelder, voorkomt nitrietpieken en misschien wel als meest belangrijke: het houdt het kiemgetal op een door u te bepalen waarde.

Wat is ozon?
Ozon is een soort superzuurstof. In plaats van 2 zuurstofatomen (O2) heeft ozon 3 van deze atomen (O3). Deze toestand kan o.a. door vonkoverslag worden bereikt. Zo is een gasfornuisaansteker een mini-ozongenerator. Tijdens een blikseminslag worden ook kilo's ozon geproduceerd. Ozon is zeer instabiel zodat het zo snel mogelijk weer terug wil naar gewoon zuustof. Het zoekt een stof die zij kan oxideren zodat de oude toestand weer bereikt wordt. Als de temperatuur hoog is, valt ozon spontaan weer terug naar zuurstof. Door de hoge mate van willen reageren, ontstaat een zeer krachtige oxidator die milieuvriendelijk is en geen schadelijke reststoffen achterlaat. Na gedane arbeid blijft slechts pure zuurstof over!

Toepassingen.
Ozongeneratoren worden steeds vaker ingezet voor het reinigen van zeewater in aquariums en het verwijderen van stank.
Vanwege de meer effectieve wijze van ozonproduktie wordt ozon voor veel toepassingen een alternatieve zuiveringsmethode, met als groot voordeel dat de toepassing van het produkt ozon milieuvriendelijk is, in tegenstelling vele bactericides, etc.

Ozon bestaat volledig uit zuurstofatomen en kan zodoende niet vervallen in chemisch schadelijke reststoffen. Bij het houden van zeeaquaria wordt ozon toegepast voor o.a. goede zuurstofverrijking van het water, bacteriecontrole en kleurstofverwijdering. Stress, ziektes en sterfte reduceren daardoor op effectieve wijze. Voor waterzuivering geldt met name de sterke reductie van COD als groot voordeel van ozon. .

Aansluitingen
Ozonapparatuur is eenvoudig aan te sluiten. De electronica is volledig beveiligd tegen oververhitting of andere storingen. Via een redoxpotentiaalmeter kan automatisch in- en uitgeschakeld worden, afhankelijk van de hoeveelheid vervuiling die is ingesteld. Dit zorgt voor een energiezuinige werking.

Zoals terecht aangegeven, zal bij elke vorm van ozonmenging met water, restozon overblijven. Omdat ozon giftig is voor mensen, zal u altijd moeten zorgen dat dit restgas buiten bereik van mensen blijft.

Als ozon in contact gebracht wordt met water, zal een minimaal gedeelte oplossen in dit water. Om nu deze ozon uit het water te halen voordat dit water terug in het aquarium stroomt, is de volgende oplossing de meest optimale.

Het water na ozonbehandeling eerst door de eiwitafschuimer te leiden.
Op deze wijze wordt optimaal van het zeer zuurstofrijke water gebruik gemaakt breekt de ozon af.

wat ook werkt is het water na ozonbehandeling via een actief koolfilter laten lopen.

Ook wordt er soms gesuggereerd om na de ozonbehandeling het water via een UV-lamp te leiden. Dit is zeker NIET aan te bevelen, omdat daardoor stoffen geproduceerd kunnen worden die ongewenst zijn, zoals waterstofperoxide en OH-radicalen.


11 jul 2008 21:13
Profiel Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Gewaardeerd Lid
Gewaardeerd Lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 13 jun 2008 12:05
Berichten: 2109
Leeftijd: 37
Woonplaats: Capelle aan den IJssel
Bericht 
Interessante materie, is jou ook bekend wat de kosten zijn die hier aan verbonden zitten? En is het ook niet zo dat dit echte stroomvreters zijn?

Ik zag onlangs een documentaire over een bedrijf die gigantische ozon installaties gebruikte voor het genereren van ozon, daar werd ook uitgelegd wat de toepassingen hiervan zijn maar met als nadeel dat het energie verbuik nogal hoog ligt. Vandaar mijn vraag, weet natuurlijk niet of dit ook geldt voor een kleine huiskamer installatie :)

_________________

Ik denk altijd eerst goed na voordat ik iets doms zeg.


Dagboek van onze nano


12 jul 2008 12:14
Profiel WWW
Forum Elite
Forum Elite
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 23 jun 2008 14:40
Berichten: 3266
Leeftijd: 48
Woonplaats: Zuid Holland
Bericht 
Machiel schreef:
Interessante materie, is jou ook bekend wat de kosten zijn die hier aan verbonden zitten? En is het ook niet zo dat dit echte stroomvreters zijn?


Goede vraag.... :shock:
Volgens mij is het stroomverbruik tenopzichte van de gehele hobby te verwaarlozen... :roll:

De bekende merken voor ozon systemen zijn:
Sander / Estrad / Delzone..... de kosten zijn erg verschillend.. :(

Ozon is perfect voor zeeaquaria. Het breekt een aantal stoffen af die als gevolg daarvan afschuimbaar worden, en het zorgt voor kraakhelder water. Verder doodt het bakteri?n en parasieten.

Wanneer je overweegt ozon te gaan gebruiken zijn er 2 ?rg belangrijke dingen om op te letten.

1 Ozon is kankerverwekkend. Zorg dat eventueel vrijkomende ozon door filterkool gaat. Hierdoor wordt het totaal geneutraliseerd. Vaak wordt de ozon in de afschuimer gedoseerd, dus is het zaak bovenop het deksel een koolfilter te plaatsen. Directe afvoer naar de buitenlucht is natuurlijk nog beter.

2 Zorg dat je ozonapparaat kurkdroge lucht aanzuigt. Bij vochtige lucht wordt naast ozon saltpeterzuur gevormd wat plastic in no time wegvreet. Verder is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat dit saltpeterzuur in je water komt. De beste oplossing is een luchtdrogertje. Dit zijn meestal doorzichtige buisjes met vochtabsorberende korrels. Zodra ze verzadigd raken veranderen de korrels van kleur. Je moet ze dan vervangen of drogen (magnetron).

Wanneer je het gebruikt en je filterkast begint naar kopieerapparaat te ruiken: uitzetten en eerst filterkool vervangen en/of zoeken naar luchtlek!
:wink:


Je hebt niet de vereiste permissies om de toegevoegde bestanden te bekijken. Registreer jezelf voor directe en volledige toegang.


12 jul 2008 13:01
Profiel
Bericht 
We draaien hier in Vlaardingen al een aantal jaren met Ozon EN UV,nog nooit iets schadelijks ondervonden met deze combinatie....7700 ltr.zeewater,500 mg Ozon,4 x 30 w.UV.Probeer het risico van stipuitbraak onder 300 vissen,waaronder een aantal zeldzame zoveel mogelijk te beperken......

Pieter


12 jul 2008 13:56
Forum Elite
Forum Elite
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 23 jun 2008 14:40
Berichten: 3266
Leeftijd: 48
Woonplaats: Zuid Holland
Bericht 
naso schreef:
We draaien hier in Vlaardingen


Pieter,

Hahaha....ja dat kan ik me voorstellen.... :wink:

Wanneer plaats je weer eens wat foto's van jullie mooie bak...
Vooral jullie indrukwekkende machinekamer boeit mij enorm. :)


12 jul 2008 14:58
Profiel
Actief lid
Actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 04 feb 2004 23:21
Berichten: 374
Leeftijd: 60
Woonplaats: rotterdam
Bericht 
De beste resultaten in een zeeaquarium bereik je UV-c te gebruiken,in combinatie met ozon.(praktijkervaring)

Om goede intense UV-c betraling te krijgen,zal je toch ozon moeten gebruiken om het water heel helder te krijgen,om zo optimale bestraling te krijgen.
Restozon,als dit zou ontstaan,wordt door UV-c onschadelijk gemaakt.

Voor micro-organismen met een hogere reactiesnelheid met ozon zullen de OH radicalen geen effect hebben.


12 jul 2008 21:32
Profiel
Forum Elite
Forum Elite
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 23 jun 2008 14:40
Berichten: 3266
Leeftijd: 48
Woonplaats: Zuid Holland
Bericht 
JANSCH schreef:
De beste resultaten in een zeeaquarium bereik je UV-c te gebruiken,in combinatie met ozon.(praktijkervaring)


Jansch,

Kan je dit verder uitleggen.... hoe is dit bij jou geinstalleerd (foto's).....? :roll:

Er wordt namelijk overal verteld dat ozonbehandeld water welke via een UV-c lamp wordt geleid er stoffen geproduceerd worden die ongewenst zijn, zoals waterstofperoxide en OH-radicalen?
:?


13 jul 2008 12:58
Profiel
Actief lid
Actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 04 feb 2004 23:21
Berichten: 374
Leeftijd: 60
Woonplaats: rotterdam
Bericht 
Ik heb een theoretisch stukje gevonden nogal een pittige hap:


Algemeen

Een ozonproces berust altijd op de werking van directe en indirecte reacties. Dit komt omdat ozon in water voor een deel vervalt in de zeer reactieve OH-radicalen. Deze radicalen zijn zeer kort levende verbindingen die nog sterker kunnen oxideren dan ozon. Deze hebben namelijk een zeer hoog potentiaal [10,11], zie tabel 1.

Tabel 1: redox potentiaal van oxiderende stoffen Stof Potentiaal (V)
Fluor (F) 2.87
Hydroxide radicaal (OH) 2.86
Zuurstof atoom (O) 2.42
Ozon molecuul (O3) 2.07
Waterstofperoxide (H2O2) 1.78
Chloor (Cl) 1.36
Chloordioxide (ClO2) 1.27
Zuurstof molekuul (O2) 1.23


Naarmate er zich meer OH radicalen in de oplossing bevinden, spreekt men van Advanced Oxidative Processes (AOP, zie ? 6.3).
Door dit unieke proces worden opgeloste stoffen dus zowel met ozon (direct) als met OH-radicalen (indirect) geoxideerd. Het ozonproces is schematisch weergegeven in figuur 1.

Uit deze figuur blijkt dat de oxidatie met ozon bestaat uit:

? Directe reacties van ozon
? Indirecte reacties van secundaire oxidatoren, zoals vrije radicalen (OH?)

In de praktijk zullen zowel indirecte en directe oxidatiereacties plaatsvinden. Afhankelijk van factoren zoals temperatuur, pH en chemische samenstelling van het water zal ??n soort reactie zal domineren. (zie hoofdstuk 4). Om de rol van OH radicalen ten opzichte van ozon te bepalen werkt men vaak met de Rc waarde. Deze waarde geeft de verhouding aan van de concentratie OH-radicalen en ozon.

Rc = [OH]/[O3]

Bij de toepassing van ozon in water varieert deze waarde tussen de 10-6 en 10-9. Bij het ozonproces zal deze waarde in de tweede fase ca. 10-8 zijn [15].
Figuur 1: reacties van ozon met opgeloste stoffen


Directe reacties

In de inleiding is de structuur van ozon weergegeven. Op basis van deze structuur is bekend dat ozon in reacties kan optreden als een 1,3-dipool, een electrofiel agens en als een nucleofiel agens [4]. Deze drie typen reacties treden meestal op in oplossingen met organische verontreinigingen. Hieronder zullen de drie typen reactiemechanismen kort worden besproken.

Cyclo additie (Criegee mechanisme)

Vanwege de dipolaire structuur van ozon, kan het ozonmolecuul een 1-3 dipolaire cyclo additie aangaan met verzadigde bindingen (dubbele of drie bindingen). Dit leidt tot de vorming een verbinding die ?ozonide? (I) wordt genoemd, zie figuur 2:
Figuur 2: 1,3 dipolaire cyclo additie

In een protonische oplossing, zoals water, ontleedt deze primaire ozonide in een aldehyde, een keton of een zwitterion, zie figuur 3. Het zwitterion kan uiteindelijk nog verder ontleden in waterstofperoxide en carboxylverbinding.Figuur 3: ontleding van ozonide

Elektrofiele reacties

De electrofiele reacties komen voor in moleculaire oplossingen waarin een hoge electronendichtheid heerst en voornamelijk in oplossingen met veel aromatische verbindingen. Aromatische verbindingen gesubstitueerd met electronen donoren zoals (OH en NH2) hebben een hoge elektronendichtheid op de koolstofverbinding in de ortho- en para-positie. In deze posities zijn de aromatische verbindingen dus zeer reactief met ozon.
Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van fenol die een reactie aangaat met ozon. Fenolgroepen reageren vrij snel met ozon.
Figuur 4: reactie van fenol met ozon

Nucleofiele reacties

Nucleofiele reacties vinden voornamelijk plaats daar waar een tekort aan elektronen heerst en in het bijzonder bij koolstofverbindingen met electronen-ontrekkende groepen, zoals -COOH en -NO2. Voor elektron ontrekkende groepen is de reactiesnelheid veel lager [4].

Uit het bovenstaande blijkt dat de directe oxidatie van organische verbindingen met ozon een nogal selectieve reactie is, waarbij ozon snel reageert met organische groepen die dubbele bindingen, geactiveerde aromatische verbindingen en amines bevatten [6,15]. Hierbij moet ook opgemerkt worden dat ozon sneller reageert met de ge?oniseerde en gedissocieerde organische verbindingen dan de neutrale soort (non-gedissocieerd).

Voor de meeste drinkwater relevante anorganische verbindingen is de reactiesnelheid relatief hoog [15]. Het hoofdmechanisme voor de oxidatie van anorganische verbindingen wordt bepaald door de overdracht van het extra zuurstofatoom van ozon naar de anorganische verbinding. Ook bij de anorganische soort geldt een hogere reactiesnelheid bij de ge?oniseerde en gedissocieerde verbinding.
Samengevat oxideert ozon organische verbindingen selectief en gedeeltelijk. Een groot aantal anorganische verbindingen worden snel en compleet geoxideerd. Gedetailleerde informatie over reactiesnelheden met organische en anorganische verbindingen zijn beschreven in .


Indirecte reacties

In tegenstelling tot ozon verlopen de reacties met OH radicalen grotendeels a-selectief. De indirecte reacties bij een ozonproces kunnen zeer ingewikkeld verlopen. In feite verloopt een indirecte reactie volgens de volgende stappen:

1. Initiatie
2. Radicale kettingreactie
3. Terminatie


Initiatie

De eerste reactie is de afbraak van ozon wat versneld wordt door een bepaalde initiator. Dit kan bijvoorbeeld een OH- molecuul zijn, zie reactie 1.


1: O3 + OH- → O2? - + HO2?

Dit HO2? radicaal heeft een zuur-base evenwicht, pKa = 4,8. Boven deze waarde zal dit radicaal zich meer splitsen door het superoxide radicaal te vormen, zie reactie 2.

2: HO2? ↔ O2? - + H+ (pKa = 4,8)

Radicale kettingreactie

Vanaf hier begint er een kettingreactie plaats te vinden waarbij OH radicalen worden gevormd. Onderstaande reacties geven een mogelijke reactie weer:


3: O3 + O2? - → O3? - + O2

4: O3? - + H+ ↔ HO3? (PH < ≈ 8)

De gevormde OH radicalen kunnen weer met ozon reageren volgens de reactie:

5: OH? + O3 → HO4?

6: HO4? → O2 + HO2?

Bij de laatste reactie ontstaan de HO2? radicalen die de reactie weer opnieuw kunnen beginnen (zie reactie 2). Op deze manier ontstaat er een kettingreactie die wordt in stand gehouden door zogenaamde promotors.
Promotors zijn stoffen die OH○ radicalen omzetten in superoxide radicalen (HO2?/ O2?-). Verschillende stoffen kunnen werken als promotors, zo ook organische moleculen (zie tabel 2).

Tabel 2: voorbeelden van initiators promotors en radicaalvangers Initiator Promotor Radicaalvanger (inhibitor)
OH- humuszuur HCO3-/CO32-
H2O2 aryl-R PO34-
Fe2+ primaire en secundaire alcoholen humuszuur
aryl-R

tert-butyl alcohol (TBA)


Advanced Oxidation Processes

Het Advanced Oxidation Process (AOP) is een variant van chemische oxidatie, die de laatste jaren sterk in de belangstelling is gekomen. Het grote voordeel is dat geen concentraat of restslib wordt gevormd. Schadelijke stoffen worden omgezet in minder schadelijke stoffen, of zelfs compleet gemineraliseerd in stoffen als water, kooldioxide en stikstof.

Bij AOP verloopt oxidatie voor een groot deel via OH radicalen. Deze radicalen zijn zeer reactieve verbindingen of atomen die maar zeer kort bestaan (10 μS bij een concentratie van 10-4 M), [6]. Hierdoor reageert een OH radicaal non-selectief en onmiddellijk met opgeloste stoffen. Deze radicalen kunnen worden ge?nitieerd in het te behandelen water door middel van een bepaalde stof (activator). Voor een AOP wordt vaak ozon gebruikt in combinatie met waterstofperoxide (H2O2), maar bijvoorbeeld ook ozon en UV licht en waterstofperoxide en UV licht. In onderstaande reactievergelijking wordt het werkingsprincipe van ozon in combinatie met waterstofperoxide (H2O2) gegeven.

Waterstofperoxide splitst in water volgens de volgende reactie:

H2O2 ↔ HO2- + H+

Dit HO2- ion reageert met ozon waarbij radicalen worden geproduceerd. Uiteindelijk worden er per twee ozonmoleculen twee OH radicalen geproduceerd:

2 O3 + H2O2 → 2 OH? + 3 O2

Deze OH? verbindingen zijn radicalen met een heel hoog elektronenpotentiaal, wat het tot een van de sterkste oxidatoren maakt die er bestaat. In feite is de activatie van deze OH-radicalen zeer complex en kan via verschillende reacties plaatsvinden.

Directe oxidatie of indirecte oxidatie (AOP)?

Omdat ozon niet alle verbindingen snel oxideert, kan voor bepaalde ozon resistente verbindingen AOP daarom een uitkomst bieden. Een op ozon gebaseerde AOP is eenvoudig toe te passen bij conventionele ozon processen. Dit kan onder andere bewerkstelligd worden door de pH te verhogen of door waterstofperoxide toe te voegen. De laatste methode is hierbij het meest economisch [15].
Ozon resistente verbindingen zijn o.a. pesticiden, aromatische verbindingen en gechloreerde oplosmiddelen. Lenntech heeft tabellen opgenomen waarin de reactiesnelheden voor een groot aantal stoffen met ozon en met OH radicalen kan worden vergeleken. De oxidatie reacties met ozon en OH radicalen kunnen beschouwd worden als een tweede orde proces [6,15]:

- d[S] / dt = k [S] [O3]

k = reactiesnelheid
S = conc. opgeloste stof (solvent)
O3 = conc. ozon

De reactiesnelheden van OH radicalen zijn een stuk hoger dan die van ozon. Globaal genomen geldt voor ozon een reactiesnelheid van tussen de 1 en 103 L mol-1s-1. Voor OH radicalen is dit tussen de 108 en 1010 L mol-1s-1 [6]. Desondanks betekent dit niet dat oxidatie met OH radicalen sneller is dan met ozon. OH radicalen worden in natuurlijk water sneller geconsumeerd dan ozon door radicaalvangers. Dit kan ge?llustreerd worden aan de hand van figuur 5.
Figuur 5: Oxidatie van pCBA door ozoniseren en AOP voor grondwater (GW)
en oppervlaktewater (SW) (parameters GW: DOC 1 mg l-1, alkaliniteit 5,2 mM;
SW: DOC 3,2 mg l-1, alkaliniteit 3.8 mM. Experimentele condities: pH = 7,
T = 11 ?C, [O3]0 = 2.1 * 10-5 M, [H2O2]=1*10-5 M, [pCBA] = 0,25 μM)


Hierbij zijn verschillende oxidatie processen te zien van een ozon resistente verbinding, (para-chloorbenzeenzuur, pCBA): de oxidatie d.m.v. een conventioneel ozonproces en AOP in grondwater (GW) en oppervlakte water (SW). De oxidatiesnelheid van pCBA is voor grondwater bij AOP hoger dan bij conventioneel ozoniseren, bij oppervlaktewater is dit nagenoeg gelijk. Dit wordt veroorzaakt door de grotere concentratie radicaalvangers (scavenging capacity, zie Carbonaat en bicarbonaat) in het oppervlaktewater, die reageren met de OH radicalen. In dit soort situaties is de toepassing van AOP een ineffici?nt proces.
Voor organische stoffen is oxidatie met ozon effici?nt voor geactiveerde aromatische verbindingen, stoffen die een amino groep bevatten, of een dubbele binding. Sulfide groepen worden ook snel geoxideerd worden door ozon. Elektron ontrekkende groepen (b.v. -Cl, -NO2 -COOH, -NO2) leiden tot een afname van de reactiesnelheid, elektron donerende groepen (b.v. NH3, -OH -O, -OCH3) tot een toename [5,6,15]. De meeste geprotoneerde (amino) groepen reageren langzaam met ozon.
Voor een aantal drinkwater relevante anorganische verbindingen zoals Fe(II), Mn(II), H2S, NO2- is de reactie met ozon snel en effici?nt. Tabel 5 laat de reactiesnelheden zien van ozon en OH-radicalen met anorganische verontreinigingen die vaak voorkomen in drinkwater (tabel overgenomen van Von Gunten [15]). Hierbij geldt dat de reactiesnelheid van ozon meestal sterk afhangt van de pH. Dit komt omdat de mate van dissociatie (splitsing) van veel anorganische zuren afhangt van de pH, zie onderstaande reactievergelijking.

HB + H2O ⇋ H3O+ + B-

Hierbij is de linkerzijde van de reactievergelijking non-gedissocieerd, de rechterzijde gedissocieerd. Zuren als HOCl, HOBr, HCN, HNO2, H2SO3, maar ook NH3 en H2O2 zijn alleen reactief in gedissocieerde vorm [21].

In tabel 3 is ook een kolom te zien met de halfwaardetijd van ozon. Bij een korte halfwaardetijd (t1/2 < 5 min) is ozoniseren effici?nt. Bij deze halfwaardetijd zal de stof hoofdzakelijk via ozon afbreken. Voor langzamere processen spelen OH radicalen een grotere rol [15].

Tabel 3: kinetica van anorganische stoffen met ozon en OH radicalen Compound kO3 (M-1 s-1) t1/2a Ref. kOH (M-1 s-1) Ref.
Nitrite (NO2-) 3,7*105 0,1 s 21 6*109 51
Ammonia (NH3/NH4+) 20/0 96 h 21 9,7*107b 52
Cyanide (CN-) 103-105 ~ 1 s 21 8*109 53
Arsenite (H2AsO3-) > 7 82 min 47 8,5*109c 54
Bromide (Br-) 160 215 s 48 1,1*109 55
Sulfide 21 56
H2S ≈ 3*104 ~ 1 s 1,5*1010
S2- 3*109 20 μs 9*109
Manganese (Mn(II)) 1,5*103 ~ 23 s 49 2,6*107 57
Iron (Fe(II)) 8,2*105 0,07 s 50 3,5*108 58


Je hebt niet de vereiste permissies om de toegevoegde bestanden te bekijken. Registreer jezelf voor directe en volledige toegang.


13 jul 2008 20:29
Profiel
Actief lid
Actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 04 feb 2004 23:21
Berichten: 374
Leeftijd: 60
Woonplaats: rotterdam
Bericht 
Invloed van de pH

Zoals in de inleiding aangegeven vervalt ozon in water voor een deel via OH radicalen. Wanneer de pH wordt verhoogd zal de formatie van OH radicalen toenemen. In een oplossing met een hoge pH zullen er zich meer hydroxide ionen bevinden. Deze OH ionen werken als initiator voor de afbraak van ozon in OH radicalen, zie onderstaande formules.
1 O3 + OH- → HO2- + O2

2 O3 + HO2- → ?OH + O2 ?- + O2

De radicalen die gevormd worden bij reactie 2 kunnen weer leiden tot andere reacties met ozon, waarbij OH-radicalen worden gevormd.

Bovendien is de invloed van de pH groot op zuur/base evenwichten van bepaalde stoffen en daarmee op de reactiesnelheid van ozon met deze stoffen (zie reactiemechanismen). Dit betreft ook de reactie met de radicaalvanger CO32- welke ook pH afhankelijk is (Pka HCO32-/CO32- = 10,3), zie concentratie opgeloste stoffen, carbonaat en bicarbonaat.

Figuur 1 laat zien dat de afbraak van ozon is in een basisch milieu veel groter is dan in een zuur milieu.

Figuur 1: effect pH op ozon afbraak (bij T = 15?C)


13 jul 2008 20:34
Profiel
Forum Elite
Forum Elite
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 08 jan 2004 20:38
Berichten: 9038
Leeftijd: 60
Woonplaats: den haag
Bericht 
(effe me petje af voor jullie, maar ga door!)

_________________
morgen is vaak de drukste dag van de week (spaans spreekwoord)
fascinerend, geen mens kan dit bedenken
we zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals wij zijn...
nieuw dagboek van een oude bak ..... maar nu even geen bak


14 jul 2008 11:06
Profiel
Forum Elite
Forum Elite
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 23 jun 2008 14:40
Berichten: 3266
Leeftijd: 48
Woonplaats: Zuid Holland
Bericht 
JANSCH,

Ook ik moest er ff voor gaan zitten....hahaha
Ik begrijp wat er staat...maar voor de duidelijkheid...vertel ff (liefst met foto's) hoe jij het toepast! :wink:


14 jul 2008 15:34
Profiel
Actief lid
Actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 04 feb 2004 23:21
Berichten: 374
Leeftijd: 60
Woonplaats: rotterdam
Bericht 
Helaas heb ik geen foto's ben net bezig met een hele nieuwe bak,op te bouwen.

Maar op deze wordt ook ozon gebruikt in combinatie met UV-c.

De ozon wordt ingebracht in de afschuimer,met een capaciteit van ongeveer max 4 mg/per uur,op 100 liter doorstroomsnelheid van de afschuimer.(deze bevind zich in de sump)

De UV-c lamp(2x39watt) staat op de opvoerpomp(vanuit de sump)(bruto 5000liter)deze branden continu.

De bedoeling is dat de ozon,zorgt voor kleurloos water,bij een lage dosering bevordert dit ook nog de afschuiming..Pas op! bij een te hoge dosering worden de eiwitten verbrand,en dat is niet de bedoeling.

Doordat het water kleurloos wordt,krijg je een betere werking van je UV-c Lampen(hogere intensiteit)

Maar je moet wel zorgen dat het water,vrij is van zwevende deeltjes.
Want aan die zwevende deeltjes kunnen parasieten,ciliaten,bacterien,kleven om zodoende aan de straling te ontkomen.(schaduw effect)

De hele opzet van deze instalatie is om een stipaanval te onderdrukken.

De bak zal alleen uit vissen bestaan(koraalvlinders,keizers,dokters)
Dus vrij gevoelige vissen.

Over een paar maanden hoop ik te starten,en als het allemaal klaar is,zal ik foto's plaatsen.


14 jul 2008 18:10
Profiel
Forum Elite
Forum Elite
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 23 jun 2008 14:40
Berichten: 3266
Leeftijd: 48
Woonplaats: Zuid Holland
Bericht Re: Gebruik van Ozonapparatuur.....
JANSCH schreef:
Allereerst ozon wordt maar mondjes maat toegepast in de aquaristiek


Daar ben ik het dus niet mee eens... Ozon wordt juist veel toegepast bij zeeaquariums. Zeker als het een grote bak betrefd met een groot visbestand. :?


14 jul 2008 22:13
Profiel
Actief lid
Actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 04 feb 2004 23:21
Berichten: 374
Leeftijd: 60
Woonplaats: rotterdam
Bericht Re: Gebruik van Ozonapparatuur.....
Volgens jou wordt ozon veel toegepast in de zeewateraquaristiek :roll:

En deze topic gaat over ozon toch?


15 jul 2008 18:30
Profiel
Forum Elite
Forum Elite
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: 23 jun 2008 14:40
Berichten: 3266
Leeftijd: 48
Woonplaats: Zuid Holland
Bericht Re: Gebruik van Ozonapparatuur.....
Citaat:
Volgens jou wordt ozon veel toegepast in de zeewateraquaristiek :
En deze topic gaat over ozon toch?


Hoeveel er wel of geen gebruik maken van Ozon is niet relevant. Echter de manier waarop wel ;)


15 jul 2008 19:44
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
  • Advertisement


Powered by phpBB3 © phpBB Group.
Designed by Martin Schipper for Zeewaterforum.
phpBB.nl Vertaling